donderdag 23 januari 2014

Die krampen komen met een zekere regelmaat terug

Het is dat we inmiddels weten dat Sijntje perfect reageert op een dosis Novacam wanneer ze weer die krampen heeft want anders zouden we wel heel erg vaak met haar naar de dierenarts moeten. Inmiddels hebben we door hoe we haar zo snel mogelijk weer comfort kunnen geven. Met een dikke handdoek onder haar kontje, bij het vrouwtje op schoot, en natuurlijk die Novacam, is het leed weer snel geleden. Geen idee wat er van binnen mis gaat wanneer ze het weer op een persen zet. We houden haar goed in de gaten en weten precies of ze goed geplast en gepoept heeft. De keren dat zij deze krampaanvallen had, speelde er dus geen blokkade van een urineleider of obstipatie (daar krijgt ze Isogel voor). Zij gebruikt voornamelijk de kattenbak in haar 'hok', het felarium in de huiskamer. Deze ruimte was ooit bedoeld als ruimte voor poezen om te bevallen en voor het kramen tijdens de eerste drie weken. Het traliehekje staat omgekeerd in een schuifdeurtje en de poezen konden er altijd vrij in en uit. Nu deze ruimte die van Sijntje is, bewijst de warmte en comfort van het felarium haar zijn diensten en omdat het traliehekje even dicht kan is dit handig om te voorkomen dat de anderen haar extra lekkere hapjes opeten.
Sijntje heeft het altijd koud en kruipt 's morgens het liefst in de overslag van mijn duster. Hier zocht ze extra warmte op de stofzuiger. Ze dreigde onderkoeld te raken want ik had in het kader van de herintroductie van Jewel in de groep haar even in Sijntje domein geplaatst. Dáár staan twee superwarme koepel-/hemelmandjes maar omdat ze daar even niet in kon, zocht zij haar heil op de stofzuiger. Het is trouwens wel zo fijn dat ze dit niet meer probeert op de waterkoker. De een na de ander viel stuk en dat was nog gevaarlijk ook.

Tot onze verbazing viel ons op dat Sijntje niet meer zo vaak overgeeft. Eerder, juist wanneer ze lekker had gegeten, kwam het er weer vaak uit. Al dat vochtverlies alleen al voor zo'n klein kwetsbaar diertje voor wie iedere druppel vocht telt! Maar goed dit probleem speelt al heel wat weken niet meer. Ik zag toevallig een beschrijving van het wondermiddel Mirtazipine:
"tabletten à 15 mg. Indicatie: eetlustopwekker bij katten. Tevens werking tegen misselijkheid en braken. Dosering: om de drie dagen 0.25 tablet per kat."


Dus zo zit het! Omdat we midden in de herintroductie van Jewel in onze kattengroep zitten en Orchid het katje is dat het meest onder de indruk van de boze moederpoes Jewel was geraakt, wilde ik iets voor haar doen. Het was me opgevallen dat Sijntje door dit medicijn ondernemender was geworden en Orchid moest ook meer uit haar favoriete mandje komen. Haar eetlust vind ik ook te bescheiden dus we hadden kans op vliegen in één klap. Geweldig, ze heeft maar twee keer een kwartje gehad en haar eetlust en gedrag uitstekend én ze spuugt niet meer. Sijntje en Orchid waren hier de katten die wanneer ze iets te enthousiast hadden gegeten, alles weer uitspuugden, Inmiddels hebben we al aardig wat vorderingen geboekt met die herintroductie van Jewel. Ze kan al zonder toezicht rondlopen wanneer Tresca en Shabanou er ook zijn. Nieckje gaat ook al redelijk maar ik durf dit nog niet zo goed omdat Nieckje zo op haar dochter Orchid lijkt. Maar we geven niet op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten